Hva lærte vi av spørreundersøkelsen om Bunadbruk i Norge?

Over 100 bunadskledde deltakere på Fagdagane i bunad og folkedrakt 2022. Foto Mona Husby/NU

I 2021 hadde vi en spørreundersøkelse ute for å få innspill fra bunadbrukere og bunadsinteresserte landet over. Dette var en måte for oss å hente inn tanker, informasjon og meninger på. Svarene i denne undersøkelsen er svært verdifulle og helt nødvendige i vårt arbeid med å utarbeide nominasjonssøknaden til UNESCO-lista. De fleste spørsmåkene hadde direkte tilknytning til spørsmålene vi er bedt om å svare på i søknaden til UNESCO, mens noen spørsmål var lagt til for å danne et bilde av hvilken del av befolkningen som svarer.  

Vi fikk inn1242 svar, noe som vi er veldig fornøyde med. I svarene er det stort mangfold, både i bosted, alder og livssituasjon.  

Det er nok ikke overraskende at av de 1242 som svarte, så var 1183 av disse kvinner, 57 svarte at de er menn. Når det kommer til alder er den største gruppa de i alderen 60 – 69 år, og den minste gruppa er de i alderen 80+. Utover dette er aldersfordelinga godt spredt.  

Gjennom spørreundersøkelsen spurte vi også om geografisk tilknytning, og her er uten tvil østlandet størst, med hele 723 personer. Resten av landet er godt fordelt over de resterende 519 svarene. 

Det viser seg at det er stor felles enighet om hva en bunad er, hvor den brukes og hva den betyr for folk. Vi stilte spørsmålet “hvor bruker du bunaden din?”. Her var det hele 1121 som svarte 17. Mai, og da er ikke de som bare har svart “i høytidelige anledninger” tatt med i regnestykket. Det var 1000 som svarte konfirmasjon, 814 svarte bryllup og 565 svart at de bruker den i dåp/navnedag, ikke til særlig stor overraskelse egentlig. 56 personer har svart at de bruker bunaden sin i dansesammenheng, om det er på landskappleik, på scenen eller dansefest. Begravelse er kanskje et mindre kjent sted å bruke bunad for den vanlige bunadsbrukeren, men i vår spørreundersøkelse er det 80 personer som har svart at de bruker bunaden sin der.  

Gjennom denne spørreundersøkelsen har vi også fått gleden av å lese mange fine bunadshistorier. Vi har hun som har en bunad som er sydd av sin tippoldemor, som har gått i generasjoner blant kvinnene i slekta og ei som fikk bunaden sydd av sin bestemor på 80-tallet. Dette er bare et mikroskopisk innblikk i historiene vi har lest, og det er ingen tvil om at det ligger mye følelser og historier bak bunadene rundt om i landet. Og hva betyr egentlig bunaden for folk? Kort oppsummert svarer de som har på spørreundersøkelsen at den betyr høytid, tradisjon, kulturarv, identitet, stolthet, tilhørighet og glede.  

Prosjektgruppa er veldig fornøyde med alle svarene som kom inn og takknemlige for at så mange tok seg tid til å svare.  

Forrige
Forrige

Den første store milepelen