Hva er gjort?

Foto: Torunn Elise Kveen

Mye har skjedd siden prosjektet startet i 2017

Nominasjonsarbeidet er både mangfoldig og innholdsrikt. Siden samarbeidet oppstod i 2017 har det skjedd mye, og vi prøver på denne siden å gi en oppsummering av de viktigste hendelsene, avgjørelsene og tiltakene. Ønsker du nærmere informasjon om noe av arbeidet kan du gjerne ta kontakt med oss.

Bunadparade i Oslo under Fagdagane i bunad og folkedrakt 2019 Foto: Torunn Elise Kveen

Bunadparade i Oslo under Fagdagane i bunad og folkedrakt 2019
Foto: Torunn Elise Kveen

2017

Det ble utarbeidet framdriftsplan for prosjektet som ble lagt frem i oktober 2017 for styringsgruppa som står bak prosjektet.  

Det ble videre inngått en intensjonsavtale mellom Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag, Norsk folkedraktforum, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og Studieforbundet kultur og tradisjon. Les mer om samarbeidspartnerne her.

2018

Camilla Rossing og Solveig Grinder ble utnevnt som prosjektledere og de utarbeidet en søknad til Den norske Unesco kommisjonen og til Norsk Kulturråd. Søknadene fikk ikke utløst midler. 

Prosjektet var tema på fylkesårsmøter og årsmøter hos prosjektpartnerne. 

Vi utarbeidet folderen Bunadsbruk i Norge som ble presentert på Fagdagene i Bunad og Folkedrakt i august.  Folderen er delt ut til de fem prosjektpartnerne og skal spres bredt ut til publikum. Filmmaker Sveinung Ystad ble engasjert og i løpet av våren og sommeren ble det tatt opptak til søknadsfilm og introduksjonsfilm.  

Høsten 2018 ble prosjektet forsterket med Rita Sirirud Vatnehol fra NU som har en koordinatorrolle mellom styringsgruppen og prosjektledelsen. Prosjektledelsen og koordinator utgjør arbeidsgruppa. Vi hadde møte med Sparebankstiftelsen DnB om prosjektet, og de var positive til prosjektet. Søknaden om støtte fra Sparebankstiftelsen DnB ble sendt høsten 2018. 

Vi opprettet en Facebook-gruppe for prosjektet; Bunad til UNESCO.

Deltakerene under Fagdagene i bunad og folkedrakt 2018 er enige om at vi skal nominere norsk bunadbruk til UNESCO.

Heftet “Vil du bli bunadtilvirker?” henvender seg til unge som er nysgjerrige på hvilken vei man kan gå for å leve av å sy bunader.

Heftet “Vil du bli bunadtilvirker?” henvender seg til unge som er nysgjerrige på hvilken vei man kan gå for å leve av å sy bunader.


I undervisningsopplegget for 13-16 år spør vi blant annet om det er greit å bruke joggesko til bunad. Hva tenker du? Foto: Hedvig Ølmheim

I undervisningsopplegget for 13-16 år spør vi blant annet om det er greit å bruke joggesko til bunad. Hva tenker du?
Foto: Hedvig Ølmheim

2019

I januar ble vi tildelt kr 775.000 til prosjektet av Sparebankstiftelsen DnB. Midlene er gitt til 4 formidlingstiltak og vi satte i gang med å utarbeide tiltaket «Bunad - Hva er det» et hefte rettet mot barn 9 - 12 år (og eldre) som gjennom tekst, bilder og en praktisk tilnærming (grindvev) løfter fram bunad og bunadbruk. Heftet er utarbeidet av Ung Husflid teamet i Norges Husflidslag. Heftet ble lansert på Fagdagene i august og ble umiddelbart en suksess. Opplaget ble solgt ut innen utgangen av året. Det ble arbeidet for en revidert versjon. 

I august kom Tora Skavhaug Vik (NU) inn i vikariat for Rita S. Vatnehol (NU) og har fungert i rollen til Rita.

Vi undersøkte standutstyr med tanke på deltakelse på utdanningsmesser i 2020 og 2021, dette arbeidet stoppet vi inntil den nye utdanningsstrukturen er på plass. Det er liten hensikt å være på utdanningsmesse om det ikke finnes relevant utdanningstilbud i nærheten. Vi tar arbeidet opp igjen i 2020. 

Vi startet også arbeidet med et formidlingsopplegg for ungdom i ungdomsskole og i videregående skole. Noregs Ungdsomslag og Studieforbundet kultur og tradisjon laget et utgangspunkt for dette. Skissene er blitt bearbeidet utover høsten 2019 og ble fra 2020 tatt over av Linda Thiis i Norges Husflidslag for siste utsjekk før vi sender det ut til utprøving i noen pilotskoler våren 2020. Målet er å kunne tilby det til alle skoler i Norge gjennom Kompetansesenter for kunst og kultur i opplæringen, som viser stor interesse for opplegget. 

Vi deltok gratis på stand til Tradisjonshåndverks opplæringssenter, en avdeling ved Museene i Akershus sin stand på Utdanningstorget på Lillestrøm i november.  Der delte v ut måleband med nominasjonsprosjekt-logoen og teksten “Bunadtilvirker=kulturbærer” og en infofolder «Vil du bli bunadtilvirker» som informerer om hvordan en ungdom kan bli bunadtilvirker.

Vi har søkt om forlengelse av prosjektet ut 2021 og vi har fått utbetalt 50 % av prosjektmidlene samt søkt og fått utbetalt en del av gaveforsterkningsmidlene. 

2020

Vi startet året med å sende ut restopplaget av folderen Vil du bli bunadtilvirker til alle videregående skoler som tilbyr vg2 design og tekstil. Vi besøkte messa Utdannnig.no på Lillestrøm for å se på stand utstyr.

Revideringen av heftet Bunad - Hva er det? Er ferdig og er nå til salgs til alle i nettbutikken til Norges Husflidslag.  Det ble laget en pdf av oppskriftene som skal brukes i undervisningsopplegget på ungdomskolene og de videregående skolene. 

Vi fikk med oss noen pilotskoler rundt i landet, som skulle prøve undervisningsopplegget vinteren 2020, både ungdomsskoler og videregående skoler. Det var bare en skole som rakk å gjennomføre undervisningsopplegget før skolene stengte på grunn av korona-viruset.  Lanseringen av undervisningsopplegget som skulle være i august 2020 er derfor utsatt.

Det ble opprettet en mediegruppe bestående av Guro Redalen (NU), Tone Sjåstad (NH) og Torunn Elise Kveen (SKT) som skal bistå arbeidsgruppen fremover i prosjektet. Mediegruppa har hovedansvar for sosiale medier, men bidrar også ellers der det er behov. Blant annet har mediegruppa og arbeidsgruppa samarbeidet om å lage en ny brosjyre om prosjektet. Denne er trykket opp og blir distribuert.

Arbeidsgruppa har startet planleggingen av samtalemøter som skal arrangeres rundt i landet for å samle informasjon til søknaden. Et forslag til reiserute er klart, men vi venter med å spikre datoer for de regionale møtene. I tillegg til å planlegge regionale møter, har vi utarbeidet møteoppskrift for de som ønsker å invitere til lokale samtalemøter.

Vi venter på å få vite hvilke videregåendeskoler som skal tilby vg 1 -  Håndverk, design og produktutvikling slik at vi kan planlegge hvilke utdanningsmesser vi kan delta på.

Heftet “Bunad - hva er det?” ble raskt tatt i bruk av grupper og skoleklasser over hele landet. Ønsker du selv å kjøpe hefter? Gå inn på Norges Husflidslags nettbutikk.

Heftet “Bunad - hva er det?” ble raskt tatt i bruk av grupper og skoleklasser over hele landet.
Ønsker du selv å kjøpe hefter? Gå inn på Norges Husflidslags nettbutikk.


Glimt fra bunadbrosjyra. Du finner den her hvis du vil laste ned, eller du kan bestille på post@bunadbruk.no og få tilsendt.

Glimt fra bunadbrosjyra. Du finner den her hvis du vil laste ned, eller du kan bestille på post@bunadbruk.no og få tilsendt.

Invitasjoner til samtalemøter ble sendt ut fra august.

Invitasjoner til samtalemøter ble sendt ut fra august.


Et par godt brukte bunadsko kan fortelle om mange runder på dansegulvet. Foto: Svein Are Sirirud Vatnehol

Et par godt brukte bunadsko kan fortelle om mange runder på dansegulvet.
Foto: Svein Are Sirirud Vatnehol

2021

Prosjektet hadde egentlig planer om å gjennomføre regionale samtalemøter vinteren og våren 2021. Dette ble utsatt til høsten 2021 pga Covid-19. Høsten kom, og fra september til november fikk vi endelig gjennomført i alt 14 regionale samtalemøter. Det ble holdt møter fra Kristiansand i sør til Alta i nord, og hadde alt frå 5 til 45 deltakerer. Møtene resulterte i en god menge grunnlagsmateriale som inngår i det i videre søknadsarbeidet.

Som alternativ aktivitet gjennom vinteren og våren, har arbeidsgruppa gjennomført nettmøter for å informere om prosjektet og om hvordan enkeltpersoner eller lag og foreninger kan invitere inn til lokale samtalemøter. Disse møtene vil være svært nyttige for prosjektet. Det er utarbeidet egne møteoppskrifter og spørsmålshefter til bruk i disse lokale samtalemøtene.

I løpet av våren ble det også opprettet en digital spørreundersøkelse for å samle inn enda mer informasjon til søknadsarbeidet. Ved utgangen av 2021 hadde det kommet inn over 800 svar. Denne ble holdt åpen til februar 2022.

Prosjektet har også startet året med å fokusere på formidling gjennom interne nettverk hos hver organisasjon og i sosiale medier. I tillegg har arbeidsgruppa tatt kontakt med flere andre aktører som kan være aktuelle støttespillere for prosjektet. Som støttespiller kan man bidra med informasjon ut, man kan få tilbud om et eget nettmøte tilpasset sitt nettverk eller man kan bidra med støtteerklæring til nominasjonssøknaden.

Arbeidsgruppa har hatt et første møte med Kulturrådet for å starte en dialog om veien videre med tanke på hvordan man skal gå fram med informasjonsinnhentingen og selve skrivearbeidet.

I august kom Mona Husby (NU) inn i prosjektet og har fra oktober vikariert for Rita S. Vatnehol (NU) og har fungert i rollen hennes.

Under Arendalsuka i august deltok vi med et seminar og en paneldebatt for å skape oppmerksomhet og engasjement for bunadbruken. Bjørn Sverre Hol Haugen holdt et innledende foredrag. Deltakarene i paneldebatten var Tone Eidsvold (Livslang bunadbruker), Anja Cecilie Solvik (Leder av bunadsgeriljaen på Nordmøre), Bjørn Sverre Hol Haugen (Seniorkonservator ved Anno Museum) og Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet). Arrangementet ble godt besøkt.  

I oktober deltok vi på Fagdagene i bunad og folkedrakt, som er et årlig fagseminar arrangert av våre fem organisasjoner. I tillegg til generell informasjon om prosjektet, oppfordret vi deltakerne til å delta i samtalemøter og spørreundersøkelsen. Det deltok ca 120 personer på Fagdagene i 2021.

I løpet av året har vi også fått litt medieoppslag, og hatt artikler i ulike medlemsblad. Disse kan du lese her.

2022

2022 starta med at den digitale spørreundersøkelsen som ble åpnet i 2021, ble lukket. Da denne ble avsluttet i februar 2022 hadde det kommet inn hele 1242 svar. Det var både givende og interessant og gå igjennom alle svarene, og til sammen ble det et dokument på godt over 300 sider.  
Du kan lese igjennom alle svarene her.  

Ellers gikk 2022 i all hovedsak til søknadsskriving. I den anledning inviterte vi inn til en innspillsgruppemøte, med aktører fra ulike sider av bunadsfeltet. I dette møte fikk de mulighet til å komme med tanker og innspill til vernetiltak.  

For å få utarbeidet en best mulig søknad samlet vi også en gruppe med brei erfaring innenfor UNESCO, kulturarv og søknadsskriving. Denne gruppen møtes flere ganger, og så på søknaden med lupe. Setning for setning ble diskutert, slik at vi kunne sitte igjen med best mulig søknad.  

Også i 2022 hadde vi et arrangement under Arendalsuka. Du kan lese mer om dette her.  

I tradisjonen tro fortalte vi også om prosjektet på Fagdagane i bunad og folkedrakt som fant sted på Fagernes. Her la Solveig Grinder og Mona Husby fram om status for prosjektet og spennende tall og fakta fra spørreundersøkelsen.  

Fra Fagdagane i bunad og folkedrakt. Foto: Mona Husby/Noregs Ungdomslag

Kakefeiring av nominasjonssøknaden.

Alldans under bunadfest. Foto: Geir Dokken/bunadbruk.no

2023

2023 startet med en intens innspurt for å få ferdig søknadsteksten i god tid før fristen 20. januar. Vi hadde særlig fokus på å få til et godt språk, hvor vi forklarte hvorfor og hvordan bunaden er så viktig for oss nordmenn. Så kom beskjeden fra UNESCO: de hadde laget et helt nytt søknadsskjema, der mye var gjort om på, og helt ny felt hadde blitt lagt til. Vi måtte derfor i gang med å skrive om hele den fine teksten vår, på rekordtid! Likevel, søknaden ble sendt inn til Kulturdirektoratet innen fristen. Dette ble feiret med kake og fest rundt om i landet. Les mer om markeringa og søknaden her.

Kulturdirektoratet oppnevner og koordinerer en fagkomité. Komitéen vurderer de innkomne nominasjonsforslagene, og sender sin vurdering og innstilling til Kulturdirektoratet. Med god hjelp og støtte fra Hildegunn Bjørgen i direktoratet, arbeidet vi videre med tekstene til søknaden. I tillegg til selve nominsasjonssøknaden skulle en rekke vedlegg sendes med; blant annet ti fotografier, en film og ikke minst sytti støttebrev fra bunadbrukere og -tilvirkere over hele landet.

Tidlig i mars ble søknaden sendt over til Kultur- og likestillingsdepartementet for endeleg vurdering. De hadde noen små kommentarer, ellers var alt i orden. Den 24. mars ble nominasjonssøknaden og alle vedlegg sendt fra Norge til UNESCO sitt hovedkvarter i Paris.

Den 26. april inviterte vi til storslått bunadsfest for å feire at søknaden endelig hadde blitt sendt til UNESCO. Feiringen fant sted på Nynorskens hus i Oslo, der HKH Kronprinsesse Mette Marit kastet kongelig glans over arrangementet. Det var sang og dans, og mange fine bunadskledde folk. Les artikkelen om bunadsfesten her.

I år, som tidligere år, deltok prosjektet på Fagdagane i bunad og folkedrakt i september. Solveig Grinder orienterte om status for prosjektet, og hvordan veien videre så ut på det tidspunktet.

Høsten 2023 markerte vi at UNESCO sin konvensjon for vern av den immaterielle kulturarven var 20 år den 17. oktober. Dette gjorde vi med kronikken «Kunnskap er kulturarv», som ble publisert i Nationen i slutten av oktober. Du kan lese kronikken her.

Gjennom året har vi dessuten arbeidet mye med å planlegge hva som skal skje i 2024 og 2025. Her har blant annet deltaking på konvensjonens generalforsamling og mellomstatlige komitémøte i 2024 blitt drøftet. Vi begynte arbeidet med å planlegge alt som skal skje etter at nominasjonen er innskrevet i desember 2024. Dette gjelder alt fra pressemeldinger til arrangement, møter og seminarer.